БІЛОБОЖНИЦЬКА ГРОМАДА
Чортківський район, Тернопільська область

19 жовтня – День відповідальності людини в Україні   

Дата: 19.10.2024 15:29
Кількість переглядів: 21

Фото без опису

 

Цього року в Україні відзначать День відповідальності людини.  Офіційно його затвердили 16 липня 2021 року. Саме тоді народні депутати 308 голосами з 356 ухвалили Постанову «Про встановлення Всеукраїнського Дня відповідальності людини».        

Його метою є заклик до переосмислення відповідальності як базової цінності кожної людини, що сприяє покращенню персонального життя та ефективному розвитку спільнот, міст, країн та світу. 

Україна – перша країна у світі, яка відзначає День відповідальності людини на державному рівні. 

Дата обрана не випадково. 19 жовтня – день народження видатного українця, візіонера, співзасновника Всесвітнього економічного форуму в Давосі, очільника Міжнародного інституту менеджменту в Женеві Богдана Гаврилишина.

Ціннісною основою дня є Декларація відповідальності людини, створена Богданом Гаврилишиним 2014 року. На думку професора Гаврилишина, усвідомлення та прийняття кожним членом суспільства індивідуальної відповідальності на всіх рівнях має бути однією з передумов до виконання Загальної декларації прав людини, затвердженої Генасамблеєю ООН 1948 року.

Декларація відповідальності людини – 15 пунктів про відповідальність на персональному, міжособистісному рівні, щодо свого міста, країни та цілого світу. Ці пункти є дороговказами до більш демократичного, інклюзивного та ефективного суспільства з погляду гуманістичних цінностей.

 «Демократія – це є дар і велика праця. Це не тільки права, а також відповідальність. Ми дуже горді, що наш батько вирішив це підкреслити», зазначає донька Богдана Гаврилишина Христина Гаврилишин-Батрух.

Як долучитися?

Торік День відповідальності людини підтримали та прокомунікували на своїх сторінках у соцмережах великі українські бренди. Зокрема, ОККО, Кормотех, SoftServe, Галичина, Видавництво Старого Лева, Fishka тощо.

Цьогоріч  Фонд родини Богдана Гаврилишина продовжує поширювати ідею та принципи відповідальності людини серед українського суспільства, а також на міжнародному рівні! 

Запрошуємо всіх охочих ознайомитися з Декларацією відповідальності людини, зокрема у творчій інтерпретації ілюстраторів Pictoric, та в такий спосіб поглянути на відповідальність як на частину наших щоденних дій, а також виконати одну чи кілька відповідальних дій із цього чеклиста.

Єднаймося! Взаємодіймо! У цьому наша відповідальність сьогодні!
 

Офіційна Instagram-сторінка Дня відповідальності людини:

https://www.instagram.com/responsibility.day/

Соцмережі Фонду родини Богдана Гаврилишина: https://www.facebook.com/bhfamily.org 

https://www.instagram.com/hawrylyshyn_family_fund/

 

Чеклист відповідальних дій

* для сучасної і прогресивної молоді

Відповідальність — це твоя суперсила, а не важкий рюкзак, який доводиться носити з собою! Це здатність робити ті дії, які позитивно впливають на твоє життя, життя інших людей і світ навколо тебе.

Відповідальність живе у найрізноманітніших діях. Лови приклади у чеклисті:

  • Допоможи одногрупнику, однокласнику розібратися з темою, яка йому(їй) важко дається, але в якій ти досягнув(ла) успіху.
  • Зателефонуй або зустрінься з бабусею чи дідусем, намалюйте разом ваш родовід. Скільки поколінь ви разом згадали?
  • Купіть із друзями корм та погодуйте безпритульних тварин.
  • Переглянь свій плейлист та видали пісні російською мовою, якщо такі є. А зможеш змотивувати свого друга зробити так само?
  • Збери свій одяг, який уже не носиш, і передай на благодійність.
  • Поділися з другом/подругою, що переходить на українську мову, улюбленими книгами.
  • Склади список цікавих тобі українських YouTube-каналів та поділись із друзями (особисто або в соцмережах). 
  • Пошукай більше інформації про історію cвого міста, села. Можливо, на твоїй вулиці колись жив відомий українських письменник чи художниця? Поділися цікавими фактами з друзями. 
  • “Бий! Бий, барабан печалі!”, ти знаєш цю пісню? А чи знаєш, який український поет створив до неї слова? Досліди!
  • Ініціюй з одногрупниками, однокласниками збір консервних банок, картону (пакувального паперу) та свічок для виготовлення окопних свічок. Попереду ще одна зима, і ти можеш зігріти когось із наших захисників. 
  • Організуй місце, де будеш збирати списані зошити та аркуші, щоб потім здати на переробку. 
  • Підключи на свої акаунти двоетапну перевірку. Це допоможе захистити твої дані в мережі.
  • Продумай свої дії для випадку, коли побачиш, як когось із однолітків кривдять (булять). Можеш завчасно порадитися з батьками чи людиною, якій довіряєш. Так ти будеш готовим(ою) до таких випадків.
  • Почни вести підрахунок щоденних витрат, щоб прокачати свою фінансову грамотність.

Роби фото та відео, ділися з друзями у соцмережах, як ти долучаєшся до Дня відповідальності людини. Позначай Фонд родини Богдана Гаврилишина та став #ДеньВідповідальностіЛюдини #HumanResponsibilityDay.

 

Чеклист суперсил!

* для діток 6 - 9 років

Відповідальність — це твоя суперсила, а не важкий рюкзак, який доводиться носити з собою! Це здатність робити ті дії, які позитивно впливають на твоє життя, життя інших людей і світ навколо тебе. 

Разом з батьками, бабусями та дідусями виконуй завдання з цього чеклиста, замальовуй кола і здобувай свої суперсили!

  • Суперсила 1: вдячність. Намалюй або напиши короткий лист з подякою своєму улюбленому вчителю. Повір, йому чи їй це подарує гарний настрій на весь день!
  • Суперсила 2: турбота. Чи є у тебе домашній улюбленець? Нагодуй та прибери за ним – почисти кліточку чи лоток. А погодувати з батьками безпритульного котика чи собаку – завжди гарна ідея!
  • Суперсила 3: затишок. Ти любиш свої іграшки і одяг, правда ж? Прибери свою кімнату та облаштуй комфортний простір.
  • Суперсила 4: безпека. Чи ти знаєш напамʼять номери телефонів своїх батьків і свою адресу? Давай перевіримо.
  • Суперсила 5: фінансова грамотність. Ти вмієш рахувати свої витрати? Ану, порахуй, скільки грошей ви з батьками витратили на твої какао, смаколики чи подаруночки після школи?
  • Суперсила 6: пізнання. Зателефонуй або зустрінься з бабусею чи дідусем, намалюйте разом ваш родовід. Скільки поколінь ви разом змогли згадати?
  • Суперсила 7: заохота. Обміняйтесь улюбленими книжками або добіркою українських мультиків з однокласником(цею). Будемо разом поширювати україномовний контент. А батьки можуть зробити корисний допис у своїх соцмережах 😉

Роби фото, знімай відео, спільно з батьками поширюй дописи у соцмережах, як ви долучаєтеся до Дня відповідальності людини. Позначайте Фонд родини Богдана Гаврилишина та ставте #ДеньВідповідальностіЛюдини #HumanResponsibilityDay.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь