A A A K K K
для людей із порушенням зору
БІЛОБОЖНИЦЬКА ГРОМАДА
Чортківський район, Тернопільська область

Дія.Освіта. Меседж-бокс

Дата: 13.07.2023 10:02
Кількість переглядів: 162

Фото без опису

Дефініція

Дія.Освіта — це національна едьютейнмент платформа актуальних знань та навичок.

 

Слоган:

Дія.Освіта: нові навички, нові професії.

 

Походження:

Дія.Освіта — наступний етап еволюції проєкту Дія.Цифрова освіта, який стартував у 2020-му і був зосереджений на цифрових навичках і цифровій грамотності. На платформі зареєстровані майже 2 млн українців, близько 75% користувачів подивилися усі випуски свого курсу й отримали сертифікати.

 

Офлайн-складова проєкту — мережа хабів цифрової освіти по всій Україні, куди кожен українець може завітати та безоплатно пройти навчання цифрової грамотності. Це партнерські установи: бібліотеки, школи, університети, компанії й приватний сектор, IT-організації, ЦНАПи, громадські організації. 

 

Результати. У 2021 році частка українців, цифрові навички яких нижче позначки «базовий рівень», скоротилась в порівнянні з 2019 роком на 5,2% або ж на 1,42 млн людей і наразі становить 47,8%. Тобто 1,42 млн українців, які взагалі не мали базової цифрової грамотності, підвищили свій рівень цифрових навичок. Це дозволяє отримувати державні послуги онлайн, якісно підвищити рівень життя, впевнено користуватися соціальними мережами та інтернетом.

 

​​Україна увійшла у топ-10 країн світу в рейтингу технологічних навичок. Такий результат оприлюднено в щорічному дослідженні Global Skill Report 2022 від Coursera. Це означає, що українці — одні з найкращих у світі в роботі з комп’ютерними мережами, базами даних, операційними системами, інженерією безпеки, програмною інженерією, комп'ютерним програмуванням, хмарними обчисленнями, веброзробкою, розробкою застосунків для мобільних пристроїв тощо. 

 

Потреба в Дія.Освіта

Офіційно зареєстровані майже 5 млн вимушених переселенців. За міжнародними оцінками, їх ще більше — близько 7 млн людей. При цьому бойові дії тривають там, де раніше були зайняті 10 млн працівників. Щонайменше 5 млн з них втратили роботу. Чимало людей лишилися і без домівки, і без роботи.

 

Дія.Освіта дозволить вимушеним переселенцям, людям, що втратили роботу, та всім іншим громадянам і громадянкам безплатно отримати актуальні знання та навички в зручному та інклюзивному форматі. Дія.Освіта — це унікальна  можливість отримати нові навички та зробити крок назустріч новій професії. 

 

Що таке Дія.Освіта для користувача

 

Це освітні серіали, що дозволять познайомитися з новими кар‘єрними можливостями та зробити перший крок до нової професії або зміни роботи.  

 

Будь-хто може обрати персональну траєкторію навчання — і вивчати саме ті теми, які цікавлять найбільше. А для тих, хто ще не визначився з пріоритетами, доступний тест для пошуку професії — на основі відповідей користувача йому будуть запропоновані рекомендації щодо навчання та перелік актуальних для вас вакансій.

 

Тематика освітніх серіалів надзвичайно широка: від дата-аналітика до баристи, від таргетолога до пекаря, від тестувальника програмного забезпечення до пакувальника. Пріоритет — на професіях, що мають попит на ринку праці. Також на платформі можна переглядати освітні серіали із цифрової грамотності чи кібербезпеки. Абсолютно всі вони є безплатними та доступні всім охочим, і завжди такими залишатимуться.

 

Окрім формату освітніх серіалів у форматі едьютейнмент та мікронавчання, на Дія.Освіта також доступні профорієнтаційні тести, подкасти, вебінари, гайди. Наша кінцева мета — навчити людей цифровій грамотності та вирішити проблему з високим рівнем безробіття через рескіллінг та апскіллінг онлайн. 

Обличчями багатьох курсів стали українські зірки та лідери і лідерки думок. На додаток до теоретичної частини можна проходити симулятори з реальними задачами, з якими стикаються працівники у різних сферах.

 

Після успішного завершення навчання кожен отримує сертифікат, який можна додавати у резюме.

 

Lifelong learning

 

Якщо прогуглити це словосполучення, то знайдуться грандіозні 300 млн сторінок. Цей вислів можна перекласти як «Навчання протягом всього життя» — тобто безперервне оволодіння новими знаннями та навичками. Цей принцип вже є ключовим для більшості розвинених країн. Сучасний світ змінюється надто швидко, аби вивченого в школі чи університеті вистачило надовго. Саме тому Дія.Освіта надає українцям і українкам усі можливості встигати за змінами й ставати успішними, отримуючи нові навички та нові професії.

 

Едьютейнмент 

Особливістю навчання у Дія.Освіта є сучасний формат едьютейнмент — поєднання розваг і навчання, а також мікронавчання з обов'язковими стоп-уроками. Замість класичних онлайн-курсів — освітні серіали, замість рівнів — сезони, замість уроків — серії. Залучення, експертів, відомих діячів та лідерів думок як героїв освітніх серіалів розв'язує проблему скептичного ставлення до держави та її ініціатив, оскільки люди із задоволенням стежать за «своїми» селебріті та довіряють їм. Досвід Дія.Цифрова освіта показав, що 70-80% користувачів дивляться всі серії освітніх серіалів і отримують сертифікати, що свідчить про цікавість і корисність навчання 

 

Під час навчання використовуються принципи серіальності: є діалог, гумор, залучення глядачів, імпровізація, уривчастість (серії закінчуються на цікавому моменті). Завдяки цьому ті, хто починають навчання, проходять його повністю, здають фінальне тестування та отримують сертифікати.

 

Фінансування

На виробництво освітніх серіалів не витрачаються державні кошти. Щоразу Мінцифра шукає партнерів і донорів для розробки освітнього серіалу. 

 

Сама платформа Дія.Освіта оновлена з ініціативи Міністерства цифрової трансформації за підтримки Google.org та Фонду Східна Європа. 

 

Авторитетність

Кожен освітній серіал фахівці з сучасної освіти та практики готували із  врахуванням Нового міжнародного Порядку денного з навчання дорослих на 2021-2030 роки. Це офіційний документ, затверджений Радою Євросоюзу.

 

Мінцифра співпрацює з Національним агентством кваліфікацій, щоб у всіх профстандартах з’явилась компетенція цифрової грамотності, а також з’явились нові цифрові професії. 

 

Реальні очікування

Дія.Освіта — це зручний та інклюзивний вхід до нової професії. Звісно, пройшовши лише один курс, людині складно одразу стати висококваліфікованим професіоналом й виконувати найскладніші завдання. Однак Дія.Освіта дозволяє визначити, чим саме краще займатися, показати, що це за професія, якими є її щоденні виклики, а також дати базові навички для цієї справи.

 

В будь-якій галузі тепер діє принцип Lifelong learning. Дія.Освіта допомагає безплатно та зручно втілитийого різним людям у різних професіях.

 

Актуальність цифрових навичок

Повномасштабна війна супроводжується безпрецедентно величезною кількістю ворожої дезінформації, фейків і маніпуляцій. Мета ворога — підірвати довіру українців до держави та зробити так, щоб українці вірили ворогу. Неправдивий контент охоплює мільйони українців із метою деморалізувати громадян і дискредитувати ЗСУ. Тому під час війни надзвичайно важливо розвивати цифрові навички, щоб захистити свої дані та бути на зв‘язку.

 

Найпопулярнішими за час повномасштабної війни наразі є освітні курси: 

 

Українці вирішили опановувати нові професії та приділяти особливу увагу медіаграмотності та кібергігієні.

 

Дітям

У воєнний час особливо важливо підтримувати та піклуватися про дітей. Пояснювати їм, що відбувається та відвертати їх увагу за допомогою мультфільмів, книжок та ігр. Зібрали кілька корисних сервісів. Освітні серіали для дітей від Дія.Освіта, які допоможуть малечі та батькам: 

  • Підприємництво для школярів. Доступно та зрозуміло про створення власної справи від ідеї до реалізації.

  • Діджитал-фізкультура для школярів. Уроки проводять гравці футбольного клубу «Шахтар» — капітан команди Андрій Пятов і захисник Сергій Кривцов.

  • Нові цифрові професії. Дізнавайтеся про нові цифрові професії, що мають попит: діджитал-маркетолог, SMM-спеціаліст, front-end- та back-end-розробник, QA, UI/UX-дизайнер, бізнес-аналітик, cybersecurity engineer, devOps-engineer, product manager.

 

IT-студії

 

​Пілотний проєкт «Оновлена інформатика — IT-студії». Проєкт реалізується за ініціативи Мінцифри та МОН в межах програми EU4DigitalUA, що фінансується Європейським Союзом.

 

Штучний інтелект, Інтернет речей, віртуальна реальність, хмарні обчислення, блокчейн, великі дані та робототехніка — це вже наша нова реальність. Все починається зі школи, тому було вирішено переосмислити шкільний предмет і оновити зміст шкільної інформатики. Тому основною метою проєкту зі зміни курсу інформатики у 2022–2023 навчальному році стало проведення пілотування оновлених цифрових освітніх матеріалів. 

 

Оновлений курс інформатики охоплює такі змістові лінії — цифрову грамотність, медіатворчість, обчислювальне мислення та програмування, аналіз даних і моделювання, цифрове громадянство. Це допоможе учням сформувати детальніше розуміння предмета та нових тем.  

 

У пілоті беруть участь 50 шкіл. Їх відібрано із 405 заявок на участь. Серед них: 28% закладів — із сіл, селищ і селищ міського типу, 34% закладів — із міст, 26% закладів — з обласних центрів і 12% закладів зі столиці. Наразі в пілотуванні беруть участь понад 180 класів, 240 груп та 3000 учнів, під керівництвом 70 вчителів інформатики. 

 

Експерти провели опитування з 4 фокус-групами та індивідуальні інтерв’ю з учителями пілотних закладів, які надали відгуки щодо вивчення учнями нових тем. Учителі відзначають, що нові уроки цікаві для учнів (4,5 за 5-бальною шкалою), матеріали відповідають очікуванням (4,42 за 5-бальною шкалою), і 164 зі 171 вчителя (а це - 96%) готові рекомендувати їх для використання своїм колегам. За словами вчителів старших класів, запропоновані ресурси ІТ-студії замінюють роботу з підручниками від 70 до 100%, особливо в умовах дистанційного навчання.

 

Загалом за результатами 4 фокус-груп (учителями 1-4, 5-6, 7-9 та 10-11 класів) зазначаються наступні позитивні маркери цифрових освітніх матеріалів ІТ-студій: актуальність теоретичного матеріалу, наявність сучасних для інформатики тем та матеріалів; системність та структурованість ресурсів; послідовність та логічність подання освітніх матеріалів; зручність; наявність інтерактивних вправ і відео з реальними  ІТ-фахівцями; доступність при впровадженні дистанційної та змішаної форм навчання тощо.

 

А вже з наступного 2023-2024 навчального року після апробації та вдосконалення  оновлені освітні ресурси IT-студій будуть у вільному доступі й за ними навчатимуться 4 млн українських школярів.

 

Посилання на сайт Дія.Освіта: https://osvita.diia.gov.ua/

Перелік серіалів, які під час війни мають особливо вагоме значення:
1. Освітні продукти для ВПО:
https://osvita.diia.gov.ua/catalog/appointment/for-ipds. 
2. Освітні продукти для держслужбовців:
https://osvita.diia.gov.ua/catalog/appointment/for-civil-servants. 
3. Профорієнтаційний тест: https://osvita.diia.gov.ua/career-quiz-start. 

Освітні серіали "Цифрограми для громадян":

https://osvita.diia.gov.ua/digigram-test/digigram-1-0-for-citizens,
https://osvita.diia.gov.ua/digigram-test/digigram-2-0-for-citizens,
https://osvita.diia.gov.ua/digigram-test/ukrainian-digital-citizen.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь