A A A K K K
для людей із порушенням зору
БІЛОБОЖНИЦЬКА ГРОМАДА
Чортківський район, Тернопільська область

ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ШТОГРИНА ДМИТРА МИХАЙЛОВИЧА

Дата: 09.11.2022 16:34
Кількість переглядів: 369

Фото без опису

9 листопада 1923 року, у селі Звиняч, у сім’ї сільського секретаря, ветерана Української галицької армії, народився бібліограф, літературознавець ШТОГРИН Дмитро Михайлович.

Ще з молодих років Дмитро мав нагоду познайомитись на ділі з повстанським рухом: у часи війни в забудовах батьківського дому знаходилася повстанська штаб-криївка, в якій згодом переховувалися бійці УПА, що не могло не справити значного впливу на юнака.

Навчався він у школах і гімназіях Чорткова, Станіславова (нині – Івано-Франківськ), пізніше переїхав до Перемишля продовжувати навчання, але через воєнні події опинився в таборі для переміщених осіб у Німеччині.

У післявоєнні часи вступив у відновлений Український вільний університет в Мюнхені, а згодом вступив ще й у Оттавський університет в Канаді.

У Німеччині та Канаді активно займався громадською діяльністю, зокрема, у сфері відродження і розбудови молодіжних організацій СУМ та Пласт, творення і становлення Товариства української студіюючої молоді імені Міхновського.

З 1960 р. працював бібліотекарем славістичного відділу Іллінойського університету в США; з 1964 р. став головою відділу каталогізування в слов'янській і східноєвропейській секції, залишався на цій посаді до 1985 р. У 1970-74 — голова Українського товариства бібліотекарів у США.

У 1984 р. Дмитро Штогрин заснував кафедру українознавства і очолив Українську науково-дослідну програму Іллінойського університету Урбана-Шампейн, яка вважається найбільшою інтелектуальною трибуною світової української діаспори.

Помер Дмитро Михайлович 25 вересня 2019 року, але його безцінний вклад навіки записав його ім’я не тільки в доробок української спадщини, а й до загальносвітової.

Саме завдяки йому було створення одну з найбільших українських книгозбірень в американській вищій школі – Української колекції в бібліотеці Іллінойського університету, яка нараховувала близько 70 тисяч українських видань в оригіналах та мікрофільмах.

Він вшанований титулом «почесний доктор філософії» від Мюнхенського і Римського університетів, а також медаллю «Михайло Грушевський. Наука і журналістика» від Наукового товариства імені Шевченка, медаллю від Федерального парламенту Німеччини, пам’ятними відзнаками від Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Івано-Франківської міської ради.

Дмитро Михайлович Штогрин є яскравим прикладом того, як просувається рідна культура на світову арену, цим показуючи свою приналежність до Європейського спадку, а також монолітність та самобутність у складі світової цивілізації.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь