БІЛОБОЖНИЦЬКА ГРОМАДА
Чортківський район, Тернопільська область

100 РОКІВ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЙОСИПА ГОШУЛЯКА

Дата: 07.10.2022 14:36
Кількість переглядів: 223

Фото без опису

Йосип Григорович ГОШУЛЯК (7 жовтня 1922 - 26 травня 2015) – надзвичайно талановитий камерний і оперний співак, який навіки записав своє ім’я в історію світової музики.

Народився у селі Палашівка, а навчався в Чортківській гімназії. Базові знання з музики та навики співу отримав у Станіславській (Івано-Франківськ) духовній семінарії.

Переломним моментом у житті Гошуляка є період Другої Світової війни, на початку якого, його батьків примусово вивозять до Німеччини. У 1944 році. після визволення Європи від нацистської чуми, Йосип Григорович вирушає на Захід у пошуках батьків, ти самим відчиняючи собі двері у вільний світ можливостей та прогресу.

Батьків знаходить в Німеччині, де і продовжує навчатись вокальній майстерності та богословським наукам.

Фото без опису

У 1950 році доля занесла сім’ю Гошуляків у Канаду, де Йосипу, після навчання в Королівській музичній консерваторії (Торонто), таки вдається пробитись у світ професійної музики.

Його талант помітили і почали запрошувати до участі в Торонтській опері, співати для радіо та телебачення, а згодом, він вже з успіхом гастролював з концертами у багатьох містах Канади та США.

Йосип Гошуляк співав п’ятьма мовами: українською, російською, італійською, англійською, французькою, а у камерних концертах – ще й німецькою. Проте, він завжди залишався палким патріотом і виконавцем українських народних пісень, дум, романсів, давніх і сучасних солоспівів української та світової класики, релігійних творів, багатої вокальної Шевченкіани.

Його пісенний дар дуже високо оцінювали канадські музичні критики, а українські визначали провідне місце Гошуляка в ієрархії українських співаків. Зокрема, критики відзначали широкий діапазон голосу, насичений тембр, а також, характерні для виконавчої манери інтонування, виразну дикцію, глибоку психологічну інтерпретацію образів та багатство емоційних градацій.

Фото без опису

Йосип Григорович помер 26 травня 2015 року в Торонто, Канада. 2 червня його було поховано на цвинтарі Св. Володимира в Оуквілі. Деякі його речі дружина передала до Музею Соломії Крушельницької у Львові.

Він був занесений в міжнародні та українські енциклопедії, довідник Американського біографічного інституту «Who’s Who» (2004–2005), нагороджений грамотою того ж інституту із зачисленнням до «світової еліти» (2004), Конґресом Українців Канади — нагороджений Шевченківською медаллю «За заслуги перед українсько-канадською громадою» (2007), має звання аслуженого артиста України (Указ Президента України № 459/2008).

Йосип Гошуляк є прикладом того, як, навіть перебуваючи за кордоном і маючи безліч спокус, не просто зберегти любов до Батьківщини, а й своєю наполегливою працею сприяти поширенню рідної культури на міжнародній арені.

Надзвичайно важливо нам усім, особливо у стані загрози, знати і пам’ятати видатних діячів нашого краю, щоб не втратити свою ідентичність та свою душу, і не бути викинутими та забутими на узбіччя життєвої дороги.

Українці – сильна та непереможна нація!

Слава Україні!

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь