A A A K K K
для людей із порушенням зору
БІЛОБОЖНИЦЬКА ГРОМАДА
Чортківський район, Тернопільська область

Фахівчиня Заліщицького бюро правової допомоги допомогла встановити факт народження дитини  на тимчасово окупованій території через суд.

Дата: 27.03.2023 12:41
Кількість переглядів: 117

Фото без опису

До Заліщицького бюро правової допомоги звернувся  чоловік,  внутрішньо переміщена особа з питанням   щодо отримання свідоцтва про народження дитини. Під час бесіди виявилося, що мова йде про отримання свідоцтва про народження онуки, котра народилася на окупованій території Запорізької області. На даний час дитина разом з батьками перебуває на тимчасово окупованій території.

Дідусь мав намір допомогти своїй донці зареєструвати народження дитини згідно вимог національного законодавства та отримати свідоцтво про народження, проте у нього не було документів, що дозволяють це зробити.

При народженні дитини матері видали медичне свідоцтво про народження дитини, та в свідоцтві зазначили, що країна в якій народилася дитина «росія». Даний документ не має юридичної сили та не визнається державними органами України. Таким чином у видачі свідоцтва про народження дитини відділ РАЦС відмовив.

Юристка сектору «Заліщицьке бюро правової допомоги» Таїса Рубаняк, роз’яснила, що в даному питанні потрібно звертатися до суду з заявою про встановлення факту народження дитини на тимчасово окупованій території України.

Чортківський місцевий центр з надання БВПД уповноважив  фахівчиню Заліщицького бюро правової допомоги Таїсу Рубаняк представляти інтереси клієнта у суді.

Заява  про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника.

Юристка підготувала заяву до суду про встановлення факту народження дитини  на тимчасово окупованій території України. До заяви подано докази народження дитини, а саме: копія медичного свідоцтва про народження та  спільні фото дитини з мамою.

Суд розглянув справу та ухвалив рішення про встановлення факту народження дитини на тимчасово окупованій території. Тепер новонароджена дитина буде зареєстрована на території України згідно чинного законодавства.

Для довідки. Згідно законодавства, тимчасово окупована територія України є невід’ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, на тимчасово окупованій території, є недійсним і не створює правових наслідків. Ця норма закону не  стосується документів, що підтверджують факт народження, смерті, реєстрації (розірвання) шлюбу особи на тимчасово окупованій території, які додаються до заяви про державну реєстрацію відповідного акта цивільного стану.

Підставами для проведення державної реєстрації народження є один із документів:

а) медичний висновок про народження,

б) медичне свідоцтво про народження;

в) медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу;

г) лікарське свідоцтво про перинатальну смерть;

ґ) медичний документ, виданий компетентним суб’єктом іншої держави, що підтверджує факт народження, належним чином легалізований, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

При відсутності підстав для державної реєстрації народження дитини,  державна реєстрація проводиться на підставі рішення суду про встановлення факту народження такою жінкою.

 

https://reyestr.court.gov.ua/Review/109065349


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь