A A A K K K
для людей із порушенням зору
БІЛОБОЖНИЦЬКА ГРОМАДА
Чортківський район, Тернопільська область

Скільки фізичної активності потребують діти щодня

Дата: 14.02.2023 16:42
Кількість переглядів: 137

Діти мають якомога частіше рухатися і перебувати на свіжому повітрі, - на цьому наголошують міжнародні експерти та лікарі. Також батькам потрібно мати на увазі, що сидячий спосіб життя значно шкідливіший для дітей, ніж для дорослих. Які ж рекомендації щодо фізичної активності дітей дає Всесвітня організація охорони здоров’я, що рекомендують з цього приводу лікарі-педіатри? Відповіді на ці запитання підготували фахівці Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

Діти віком 3-4 роки:

Щонайменше 2 години фізичної активності на день різної інтенсивності, з них щонайменше 1 година — дуже енергійних рухливих вправ чи ігор.

Не допускати, щоб дитина сиділа за столом або на одному місці понад 1 годину.

Обмежити сидіння перед екраном (телевізора, монітора комп’ютера) — до 1 години на день.

Діти та підлітки віком 5-17 років:

Щонайменше 1 година на день фізичних вправ помірної та високої інтенсивності.

Щонайменше 3 рази на тиждень мати тренування з аеробними навантаженнями (коли кисень відіграє найбільшу роль для роботи м’язів — біг, аеробіка, лижі, ковзани, велосипед) та вправами, що зміцнюють м’язи та кістки.

Обмежувати час, коли дитина сидить, особливо, якщо це час для відпочинку.

Чим шкідливий сидячий спосіб життя для дітей та підлітків?

Сидячий спосіб життя шкідливий дітям через ризик ожиріння. Коли людина набирає вагу у віці після 40 років, то це зазвичай процес фізіологічний, відбувається поступово, тож організм встигає адаптуватися. Ожиріння в дитячому віці має гірші перспективи. Коли діти швидко набирають масу тіла, зростають ризики для серцево-судинної системи, може навіть розвинутися жировий гепатоз — ураження печінки під час ожиріння. Зайва вага в підлітків часто призводить до психологічних травм.

Другий важливий момент — діти ростуть: кожен новий сантиметр зросту дитини потребує формування кісток. У нашому організмі навіть є запрограмовані механізми: кальцій із кісток вимивається для того, щоб вони стали трохи м’якшими, підросли і знову наповнились ним. Тобто в дітей відбувається перебудова скелета і серцево-судинної системи. Іноді в дітей навіть бувають запаморочення, бо судини не встигають рости настільки швидко, як скелет. Саме рух і фізична активність врегульовують процеси росту і метаболізму. Завдяки фізичним навантаженням усі системи організму дитини стають міцнішими.

Які правила балансу часу сидіння і фізичної активності для школярів?

1. Рухливі перерви

Структура шкільного дня якраз і задумана, щоб забезпечити цей баланс: періоди сидіння змінюються перервами, на яких можна і треба рухатися, бігати, стрибати. Така динамічна зміна активності від сидіння до рухливості найбільш фізіологічна для дитини. Цю структуру дня потрібно зберігати і коли діти навчаються вдома дистанційно: після Zoom-уроку обов’язково має бути 15 хвилин активного руху. Тут важливо, щоб до рухливих перерв дітей спонукали і вчителі, і батьки.

2. Година фізичної активності після уроків

Після закінчення уроків діти обов’язково повинні мати додатково годину часу фізичної активності. Але варто враховувати особливості темпераменту дитини: є діти, які не можуть всидіти на місці і під час уроків — постійно стрибають і рухаються, а є такі, які не люблять рух, тому їх потрібно стимулювати.

3. Прогулянка на свіжому повітрі щодня

Перебування на свіжому повітрі — обов’язкове. Тому гуляти можна і треба. Можна запровадити в родині здорові звички: спільні пробіжки, катання на велосипеді, спортивні майданчики просто неба. . Є досвід північних країн, де заняття спортом на вулиці відбуваються за будь-якої погоди, люди просто звикли так жити: перерви у школах діти проводять надворі, фізичні активності — теж просто неба.

Підготовлено за матеріалами інтернет-видань  https://osvitoria.media/experience/skilky-fizychnoyi-aktyvnosti-potrebuyut-dity-shhodnya/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь