A A A K K K
для людей із порушенням зору
БІЛОБОЖНИЦЬКА ГРОМАДА
Чортківський район, Тернопільська область

Обмежувальний припис – порятунок від домашнього насильства. Або як система безоплатної правової допомоги допомагає постраждалим особам.

Дата: 29.12.2022 08:22
Кількість переглядів: 137

Фото без опису

Справи про запобігання домашньому насильству все ще є актуальними, не зважаючи на воєнний стан в державі. Часто такі справи виникають між колишнім подружжям, а особливо, якщо вони продовжують з певних причин проживати в одному помешканні.

Така ситуація сталася в Оксани, жительки Чортківщини, яка звернулася за безоплатною правовою допомогою. Колишній чоловік після розірвання шлюбу залишився проживати в будинку разом із жінкою та спільними дітьми. Але родина могла лише мріяти про щасливе та спокійне життя. Чоловік поводив  себе протиправно та неприпустимо стосовно Оксани та дітей: постійно зловживав спиртними напоями, вчиняв скандали та погрожував фізичною розправою. Такі випадки мали постійний характер.

Оксана раніше зверталася із заявами  до органів місцевого самоврядування та  в поліцію, внаслідок чого кривдник притягався до адміністративної відповідальності. Вжиті заходи не дали очікуваного результату - випадок психологічного та фізичного насильства трапився знову.

Боячись за безпеку, життя, здоров’я дітей та своє власне, жінка наважилася  звернутися за безоплатною правовою допомогою до Гусятинського бюро правової допомоги для подальшого захисту її інтересів у суді. Оскільки жінка є постраждалою від домашнього насильства, має право на всі види правових послуг (ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу»).

Чортківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначив адвоката по справі – Печінку Павла Володимировича. Адвокат провів зустріч з потерпілою, узгодив правову позицію клієнтки   та підготував позов до районного суду про видачу обмежувального припису. Це виявився належний та доступний спосіб захисту прав заявниці.

«Після розірвання шлюбу клієнтка не наважувалася звернутися до суду із позовом про стягнення коштів на утримання дітей з колишнього чоловіка, хоча він проживаючи у будинку не сплачував комунальних послуг та ніяким чином не забезпечував  дітей. Проте, таке явище, як постійне домашнє насильство жінка терпіти не захотіла та звернулася за правовою допомогою» - зазначив адвокат.

Обмежувальний припис - встановлений у судовому порядку захід тимчасового обмеження прав чи покладення обов’язків на особу, яка вчинила домашнє насильство, спрямований на забезпечення безпеки постраждалої особи. Заява про видачу обмежувального припису може бути подана особою, яка постраждала від домашнього насильства.

Суд задовольнив позов та  прийняв рішення про видачу обмежувального припису відносно кривдника, яким визначив обмеження його прав, а саме заборонив:

  • наближатися на відстань 100 метрів до місця проживання заявниці;
  • перебувати в місці спільного проживання із позивачкою;
  • переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею;
  • вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з потерпілою через інші способи зв’язку особисто і через третіх осіб.

 

Завдяки діям адвоката та позитивному рішенню суду в користь позивачки, Оксана змогла захистити себе та дітей  від кривдника.

Бюро правової допомоги в Чортківському районі працюють за адресами:

  • м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50;

- м. Борщів, вул. Шевченка, 20 а, тел.: (03541) 2-28-80;

- м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

- смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

- м. Заліщики, вул. С. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

- м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь