БІЛОБОЖНИЦЬКА ГРОМАДА
Чортківський район, Тернопільська область

ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ВАСИЛЯ МАХНО

Дата: 08.10.2022 13:13
Кількість переглядів: 205

Фото без опису

У цей день виповнюється 58 років відомому поету, прозаїку та есеїсту Василю Івановичу Махно.

Фото без опису

Він народився в Чорткові 8 жовтня 1964 року, а до дев'яти років проживав у селі Базар. Навчався в Тернопільському педагогічному інституті (нині ТНПУ), викладав літературу у Тернопільському університеті, а згодом — у Ягеллонському (Краків). Неодноразово брав участь в міжнародних поетичних фестивалях. У 2000 році виграв Зелену картку та переїхав з Тернополя жити та працювати до США (Нью-Йорк). Там обійняв посаду ключового науковця НТШ-Америка.

Фото без опису

Не зважаючи на це, Махно залишається дійсно українським письменником, і дуже активним: регулярно приїжджає на найбільші в Україні літературні події, пише нові книги, які видаються в українських видавництвах, виступає з презентаціями, публікує свої колонки та свіжі вірші в українських часописах.

Василь Махно активно видається в Україні, а також у США, Польщі, Німеччині. Його поезії й прозові твори неодноразово отримували різні нагороди та премії. До прикладу, збірка оповідань "Дім у Бейтінґ Голлов" була визнана книгою року BBC-2015.

Фото без опису

Також твори перекладено і опубліковано 25 мовами, зокрема англійською, білоруською, івритом, їдишем, іспанською, литовською, німецькою, малаямською, польською, російською, сербською, чеською та ін. Окремими виданнями виходили вибрані вірші: у Польщі, Румунії, США і Сербії. Махно є учасником багатьох Міжнародних поетичних фестивалів у Сербії, Польщі, Словенії, Румунії, Німеччині, Індії, Колумбії, Нікараґуа та США.

Фото без опису

В 2015 році український кінорежисер Олександр Фразе-Фразенко та продакшн-студія «OFF Laboratory» випустили повнометражний документальний фільм «Дім на сімох вітрах. Портрет Василя Махна». Фільм містить в собі філософські роздуми Махна, читання віршів на вулицях Нью-Йорку, хроніку з дев'яностих. Фільм виконаний у специфічному фірмовому стилі Фразе-Фразенка, який розмиває межі між документалістикою та сюрреалістичним поетичним кіно.

Хочемо побажати Василю Махно творчих підйомів, успіхів, професійних злетів, наснаги радувати читачів новими шедеврами, а найголовніше, яскраво вираженої музи, бо саме вона є для поета тим самим інструментом художнього сприйняття дійсності, яке виливається в нетлінні твори мистецтва, що залишаються в суспільній пам'яті на віки!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь