A A A K K K
для людей із порушенням зору
БІЛОБОЖНИЦЬКА ГРОМАДА
Чортківський район, Тернопільська область

Біг покращує здоров’я дієвіше, ніж ліки

Дата: 29.08.2022 12:33
Кількість переглядів: 200

 

https://oblsport.te.ua/images/stories/big-2020-1-1.jpg

Оздоровчий біг є незамінним засобом розрядки і нейтралізації негативних емоцій. Під час занять оздоровчим бігом знімається нервова напруга, поліпшуються сон та самопочуття, підвищується працездатність. Біг є чудовим природним засобом для покращання здоров’я, більш дієвим, ніж лікарські препарати. Потужним стимулом для занять є величезне почуття радості, що приносить біг.

 

Вийдіть із дому, пробіжіть 5 хвилин в рівномірному темпі, потім повертайтесь. Якщо дорога назад займає більше п’яти хвилин, це означає, що на першому тренуванні ви дуже перестарались, почали дуже швидко, не будучи до цього готовими.

Завжди розпочинайте своє тренування з повільного бігу. Якщо ви втомились, можна переходити на ходу, коли крокуючи відпочили, потім знову можете бігти, навіть, якщо вам буде здаватись, що ваш біг тільки трохи швидший за ходу.  Подібні тренування можуть тривати у вас і впродовж тижня, і навіть до двох тижнів.

Наприклад, через два тижні, коли ви будете вже в стані бігти без особливих зусиль 10 хвилин, спробуйте рухатись в одному напрямі 10 хвилин, наприклад, з дому, та 10 хвилин  назад, коди повертаєтесь туди.

Як тільки ви засвоїте нове навантаження і будете переносити його без особливого напруження, можете додати до нього ще декілька хвилин бігу. І так поступово при регулярних тренуваннях додавайте час до своїх тренувань і надалі.

Любителям бігу потрібно дотримуватись деяких простих правил.

1) Перед початком занять бігом потрібно відвідати лікаря, аби  не пропустити яку-небудь «замасковану» хворобу.

2) Знайдіть місце для пробіжок з кращою екологією, не біля доріг, а в найближчому парку.

3) Починайте біг повільно! При швидкому початку бігу організм не встигає «впрацюватися».

4) Бігайте регулярно, не думайте про швидкість та (відстань) шлях, який ви пробігли. Тренуйтесь, слухаючи свій організм. На одному тренуванні можете пробігти більше, на другому – менше. Якщо ви маєте надмірну вагу, починайте з ходи, поступово додавайте бігові відрізки та дуже помалу(поступово), збільшуйте їх тривалість.

5) Бігти легко – це означає, що темп бігу повинен бути легким, вільним, ритмічним, природнім, ненапруженим. Необхідно підібрати для себе оптимальну швидкість, свій темп,  який не створює перешкод і приносить задоволення.

6) Бігати одному! – важливий принцип у тренуванні для любителів оздоровчого бігу, особливо на перших порах. Інакше неможливо підібрати оптимальну швидкість та отримувати задоволення від бігу.

7) Біг повинен стати не самоціллю, а додатковим засобом, який піднімає тонус. Після пробіжки у вас може залишатися легка втома, яка проходить через декілька годин. Якщо до кінця дня ви відчуєте слабкість, знижуйте навантаження.

8) Вчіться уважно «слухати» організм, він підкаже, зменшувати чи збільшувати навантаження.

9) Ставте перед собою посильні завдання. Бігати намагайтесь так, щоб кількість серцевих скорочень за хвилину не перевищувала 75% від різниці: 220-мінус ваш вік. Не збільшуйте фізичні навантаження, більш, як на 10% від того об’єму роботи, який ви могли без великого напруження виконати раніше, закріплюйте кожне досягнення не менше, як тижневим повторенням.

10) Бігу потрібно приділяти якнайменше два рази на тиждень, якщо ви бігаєте щодня, то не забудьте передбачити хоча б один день відпочинку на тиждень.

11) Пишайтесь своїми досягненнями, розказуйте про свої досягнення, але знайте міру.

12) Не забувайте перед початком тренування про розминку: вправи виконуються у послідовності «Зверху донизу» (починаємо розминати шию, потім кисті, передпліччя, плечі, виконуйте спочатку повороти, нахили тулуба, закінчуйте розтягненням м’язів ніг (вправи у випаді, присідання та стрибки). Основним змістом розминки є вправи на розтягування.

Вже через рік регулярних занять оздоровчим бігом ваше самопочуття значно покращиться. Показником цього може слугувати ваш пульс: в спокійному стані частота серцевих скорочень  знизиться з 70-80 приблизно до 66-68 скорочень за хвилину або стане ще меншою.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь