A A A K K K
для людей із порушенням зору
БІЛОБОЖНИЦЬКА ГРОМАДА
Чортківський район, Тернопільська область

Знову говоримо про користь ходи

Дата: 15.08.2022 12:20
Кількість переглядів: 287

 

https://oblsport.te.ua/images/stories/khodba-dlya-pokhudeniya-200.jpg

Хочемо ще раз нагадати про діяльність, яка покращує загальний стан організму та слугує основою для занять іншими видами спорту та занять на свіжому повітрі. Звичайно, що все це про ходу. Хода в рівномірному темпі приносить велику користь у кардіосудинному плані. Дуже добре для здоров'я звичайна хода три рази на тиждень протягом півгодини з постійною швидкістю, - наголошують фахівці Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх». Хода корисна, як дітям, так і людям різного віку, особливо старшого та похилого, спортсменам, які нещодавно перенесли травму, особам, які мають бажання займатись фізичною культурою. Це одна із найкращих форм підтримання гнучкості та тонусу зв'язок, м'язів, сухожилків, які у щоденному житті втрачають еластичність та з часом деформуються.

Хода є ефективним полегшуючим засобом при проблемах зі спиною та суглобами, а також попереджує можливі пошкодження. З іншого боку, хода сприятливо впливає на метаболізм: покращується вироблення енергії, раціонально витрачаються жирові запаси, зменшується зайва вага.

А якщо займатись ходою у будь-яку пору року, виробляється імунітет до грипу та застудних захворювань, оскільки температура повітря покращує нашу природну здатність протистояти недугам.

Хода – одна із самих ефективних форм боротьби зі стресом та його симптомами: душевним тренуванням, напругою, нервозністю, безсонням, серцебиттям…

Ви відчуєте себе більш врівноваженими та впевненими, що допоможе вам вирішувати свої проблеми та контролювати стресові ситуації. Окрім того, ви станете більш спокійними та комунікабельними, знайдете нові життєві цінності.

Також слід враховувати і естетичний фактор. Хода покращує рельєф м'язів ніг, бореться із целюлітом та передбачає значний розхід калорій (хода в помірному темпі спалює 500 калорій на годину, а при швидкій ході та підйомах результат подвоюється). Необхідно рухатись в хорошому темпі. Заняття ходою починаються з розігріваючої фази, при якій ноги адаптуються до ходи та усвідомлюється ритм дихання. Через 5-10 хвилин ходи ритм збільшується. Також повинна збільшуватись і частота серцевих скорочень (але не більше 120 уд./хв.).

Хода протягом дня загострює навіть смакові відчуття: збуджує апетит та дозволяє більш тонко відчувати смак їжі.

Харчування перед заняттям ходою

Не можна займатись ходою протягом дня ходою на порожній або надміру переповнений шлунок. До занять можна приступити через дві години після прийому їжі. Також не рекомендується вживання алкогольних та збуджуючих напоїв.

Перед початком занять ходою ідеальним вважається легкий перекус: мюслі, шматок пирога, бутерброд, або свіжі фрукти, - тобто, вуглеводи, які разом із глюкозою слугують чудовим джерелом енергії.

На прогулянку можна взяти з собою також і “сухий пайок” (наприклад, сухофрукти), який є джерелом енергії. Це дуже зручна їжа в умовах походу  на свіжому повітрі. Необхідно не вживати продукти з високим вмістом цукру.

Цієї  умови  потрібно дотримуватись не тільки для того, щоб провокувати спрагу, але й тому, що цукор сприяє утворенню інсуліну та  швидкому притоку енергії, після чого інтенсивний її спад. Стрибок рівня інсуліну не сприяє працездатності та шкодить здоров'ю.

Після занять ходою відчуваються голод та спрага. Зразу потрібно спожити щось солодке, а потім щось з високим вмістом вуглеводів: порцію вермішелі, рису або щось більш швидке в приготуванні, наприклад, йогурт зі свіжими фруктами.

Також дуже важливо підтримувати вміст води в організмі. Потрібно пити перед заняттям ходою, та під час неї (насамперед, при тривалих заняттях або в спеку), а також зразу після завершення занять. Хоча вода є кращим вибором (за умови, якщо вона не дуже холодна). Дуже корисні суміші, приготовані з невеликої кількості води та фруктового соку. Такий напій допоможе відновити втрачені при ході електроліти.

«Сухий пайок», який можна взяти із собою і легко приготувати в домашніх умовах, це, скажімо, енергетичні «коржики». Ось який їх рецепт: змішайте в салатниці декілька видів сухофруктів (курагу, інжир, сушені яблука, мигдаль, родзинки), подрібніть їх у міксері, додайте сік апельсину або лимону, та перемішайте до утворення однорідної маси. Тоді з цієї маси сформуйте «коржики» та дайте їм настоятись протягом декількох годин, загорніть у прозорий папір та зберігайте в холодильнику (не більше двох тижнів).

Підготовлено за матеріалами книжки Г.Ралуй «Ідеальна фігура на заздрість усім».

Фото ілюстративне з відкритих джерел

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь