A A A K K K
для людей із порушенням зору
БІЛОБОЖНИЦЬКА ГРОМАДА
Чортківський район, Тернопільська область

Як вберегти емоційний стан і психічне здоров’я під час війни

Дата: 11.08.2022 12:56
Кількість переглядів: 722

 

https://oblsport.te.ua/images/stories/ruky-05-2022-200.jpg

Емоційний стан і психічне здоров’я людей в час війни надзвичайно змінюються, піддаються впливу. І це якщо не говорити про ті чи інші особисті трагедії чи втрати. Що ж впливає на наш емоційний стан, як тримати його у нормі? Пропонуємо кілька порад психологів, які за матеріалами Інтернет-видань підготував Тернопільський обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

Серед основних правил збереження емоційного та психічного здоров’я є п’ять компонентів: здоровий сон, збалансоване харчування, щоденна фізична активність, спілкування та позитивні емоції.

А якщо говорити детально, то візьміть на озброєння такі рекомендації.

- Не сидіть постійно в телефоні. Читайте новини не більше одного разу на годину, адже ситуація за цей час не зміниться кардинально, а ви зможете зберегти спокій.

- Інформаційна гігієна: довіряйте офіційним джерелам.

- Ви можете моніторити ситуацію за основними офіційними джерелами зв’язку. Це найкраще зробити в Телеграм-каналі: підписатися на Телеграм Президента, СуспільнеНовини, УНІАН, Укрінформ, Держспецзв’язку, ДСНС України, газети та інші українські ЗМІ в пошуку.

- Підтримуйте Збройні Сили України

- Якщо ви не можете йти до Збройних Сил на захист держави чи в територіальну оборону, ви можете надати фінансову підтримку для наших захисників.

- Зберігайте спокій

- Ми розуміємо, що зберігати спокій в умовах війни дуже важко, але обов’язково щось робіть.

- Згадайте слова відомого психолога Карнегі: «Будьте зайняті! Це найдешевші ліки на землі — і одні з найбільш ефективних!»

- Турбуйтеся про когось.

- Сьогодні в Україні волонтером став майже кожен: ресторани готують обіди для тероборони, жінки і молодь плетуть маскувальні сітки, збирають продукти, ліки, необхідні речі. Долучіться до волонтерської діяльності: плетіть сітки для маскування, поділіться продуктами довготривалого зберігання, принесіть з дому ті речі, які можуть знадобитися для людей, які евакуйовані і перебувають у нашому місті.

- Поділіться їжею з одинокими людьми, які живуть неподалік від вас.

- Будьте фізично активні.

- Робіть звичні справи: готуйте, прибирайте в будинку, складайте речі в шафі, мийте посуд, приберіть в саду чи на присадибній ділянці. Фізична активність має бути щоденною, вона відволікає від негативних думок.Виконайте найпростіші фізичні вправи.

- Читайте дітям казки. Казка – найкраща терапія і заспокійливе для дитини. Читайте книги, обговорюйте сюжети, аналізуйте повчальні притчі. Якщо не маєте сил читати, послухайте аудіоказки в Телеграм.

- Обіймайте рідних і друзів. Пам’ятайте, що найкращі речі не купити за гроші. А серед них: обійми, посмішки, підтримка, теплі дзвінки із запитанням «Як ви?», моральна підтримка.

- Вирішуйте проблеми в міру надходження. Переживайте неприємності лише коли вони насправді вже проявилися. Не потрібно додумувати, фантазувати, перебирати в голові різні варіанти розвитку подій. Такі думки точно не сприятимуть емоційній стабільності. Якщо ви вирішили не евакуйовуватися, то подбайте про безпеку рідних під час «Повітряної тривоги».

- Долучіться до флешмобу малюнків. Діти з різних міст України та світу об’єдналися в групу «Маленькі воїни світла». Вони малюють малюнки на підтримку України та Збройних Сил України. Діти пишуть: ми проти війни, ми хочемо мирного життя, українські діти проти війни, нам потрібен мир!

- Моліться за наших захисників. Для всіх українців зупинився час. Ми не знаємо, який день тижня, але ми знаємо, який сьогодні день війни Росії проти України. Ми лягаємо вночі з єдиною мрією – прокинутися вранці живими! Моліться за наших захисників і Збройні Сили України!

 

Тернопільський обласний центр фізичного здоров'я населення “Спорт для всіх”

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь