A A A K K K
для людей із порушенням зору
БІЛОБОЖНИЦЬКА ГРОМАДА
Чортківський район, Тернопільська область

Чому суд скасував стягнення аліментів з батька?

Дата: 09.06.2022 12:30
Кількість переглядів: 230

Фото без описуПісля розлучення батьків питання виховання та утримування дітей до їхнього повноліття є обов’язком батька та матері, незалежно від того, з ким залишилися проживати діти. Той з батьків, що проживає окремо, має брати участь у їх утриманні. Якщо аліменти не сплачуються добровільно -  питання сплати аліментів вирішується судом.

До бюро правової допомоги Чортківського місцевого центру звернувся багатодітний батько Іван, який повністю утримує своїх дітей, оскільки вони проживають з ним, проте продовжує сплачувати аліменти згідно рішення суду.

Суть справи.Після розлучення, діти залишилися проживати з матірю. Батько сплачував аліменти на їх утримання згідно рішення районного суду в розмірі ½ частини всіх видів заробітку, не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на кожну дитину щомісячно.

Але далі обставини змінилися: діти останніх 6 місяців проживають  з батьком, а не з матір’ю. Батько повністю їх утримує, діти відвідують школу за місцем їхнього проживання, проте судове рішення про стягнення аліментів він змушений  виконувати. Чоловік вирішив звернутися до безоплатної правової допомоги з питанням припинення виплати ним аліментів, оскільки  на даний час діти проживають з ним та він їх утримує.

Представляти інтереси клієнта по справі призначено адвоката, який співпрацює з Чортківським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги – Олега Рекуша.

Адвокат зустрівся з клієнтом та ознайомився з деталями справи. Той факт, що троє неповнолітніх дітей вже пів року не проживають з матір’ю, а проживають з батьком, дає йому підстави звертатися до суду з позовом про припинення стягнення коштів. Доказами факту проживання дітей з батьком  є покази свідків та довідки з органу місцевого самоврядування та  школи, де навчаються діти. Адвокат  підготував позовну заяву до суду про припинення стягнення аліментів та здійснював представництво інтересів  клієнта у суді.

Утримання дитини — це встановлений законодавством обов'язок батька або матері, який полягає у сплаті грошових коштів незалежно від факту укладення шлюбу між ними. 

Національним  законодавством передбачено, що судові рішення, які набрали законної сили, обов’язкові для всіх громадян і підлягають виконанню на всій території України. Проте є обставини, через які суд за позовом платника аліментів може повністю припинити  їх стягнення.

Якщо після набрання рішення суду законної сили, яким відповідачу присуджені періодичні платежі, зміняться обставини, що впливають на визначені розміри платежів, їх тривалість чи припинення, кожна сторона має право шляхом пред’явлення нового позову вимагати зміни розміру, строків платежів або звільнення від них (ч. 4 ст. 273 Цивільного процесуального кодексу України).

За рішенням суду позов задоволено, припинено стягнення аліментів на дітей з батька, що їх на даний час утримує.

Звертайтеся за безоплатною правовою допомогою за адресами:

- м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50,

- м. Борщів, вул. Шевченка, 20 а, тел.: (03541) 2-28-80;

- м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

- смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

- м. Заліщики, вул. С. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

- м.Монастириська, вул.Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь