A A A K K K
для людей із порушенням зору
БІЛОБОЖНИЦЬКА ГРОМАДА
Чортківський район, Тернопільська область

Індексація пенсій з 01 березня 2021 року

Дата: 22.03.2021 09:03
Кількість переглядів: 404

 

Фото без описуВідповідно до статті 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 22.02.2021 № 127 Головним управлінням з 1 березня цього року проведено перерахунки пенсій, із застосуванням коефіцієнта збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії, в розмірі 1,11.

Підвищення отримають такі категорії пенсіонерів:

- одержувачі пенсій за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;

- одержувачі пенсій по інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (маються на увазі пенсіонери з числа військовослужбовців строкової служби та членів їх сімей, яким заробіток для обчислення розміру пенсії визначається відповідно до закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування").

- одержувачі пенсій по інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (пенсії, визначені в мінімальному розмірі, не перераховуються).

Поряд з цим, у деяких категорій одержувачів внаслідок проведеного перерахунку розмір пенсійних виплат не зміниться, зокрема, це ті, кому пенсія:

– призначена за «спеціальними законами»;

– призначена після 01 січня 2019 року по даний час, оскільки при первинному призначенні вже застосовано показники середньої заробітної плати, які більші від 5426,60 грн., тобто від показника, який застосовується при індексації пенсій з 01.03.2021 року;

– обчислена без заробітної плати;

– встановлена у мінімальному розмірі за відсутності визначеного Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” необхідного страхового стажу,

– містить у своєму складі доплату до 40 % мінімальної заробітної плати (до 2400 грн.) та при здійсненні індексації на суму підвищення зменшилась сума доплати, тобто відбувся перерозподіл складових в пенсійній виплаті.

У разі, коли розмір підвищення в результаті перерахунку пенсії не досягає 100 гривень, встановлено щомісячну доплату до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Особам, у яких розмір пенсійної виплати відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” при наявності страхового стажу 35 років для чоловіків та 30 років для жінок не досягає 2200 грн., з 1 березня 2021 року надано щомісячну доплату до розміру пенсії у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

На Тернопільщині такий перерахунок проведено 249535 пенсіонерам, з них підвищення отримали 186818 (або 74,9 % від перерахованих) осіб, середній розмір підвищення становить 178,28 грн.

Зокрема, доплату отримають:

в розмірі до 100 грн.  – 125876 пенсіонерів,

в розмірі від 100,01 до 500 грн. - 53983 пенсіонери,

від 500,01 до 1000 грн.6160 пенсіонерів,

понад 1000 грн. 799 пенсіонери.

Збільшення розміру пенсії у зв’язку з осучасненням заробітку у кожного пенсіонера індивідуальне, оскільки враховуються показники коефіцієнта заробітку та тривалість страхового стажу кожної особи зокрема.

Слід зазначити, що індексацію пенсій проведено в автоматизованому режимі, без звернення громадян до органів Пенсійного фонду та незалежно від факту роботи одержувачів пенсій.

Фінансування проіндексованих пенсійних виплат Головним управлінням  Пенсійного фонду України у Тернопільській області розпочинається з 4 березня поточного року. Виплата пенсій буде проводитись згідно з графіком, шляхом зарахування на рахунки в банках або через відділення АТ “Укрпошта”.

 

 

Головне управління
Пенсійного фонду України
в Тернопільській області

 

09.03.2021     

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь