A A A K K K
для людей із порушенням зору
БІЛОБОЖНИЦЬКА ГРОМАДА
Чортківський район, Тернопільська область

Пресслужба виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України інформує!

Дата: 26.01.2021 19:26
Кількість переглядів: 455

Фото без описуФонд виплатив 4,9 млрд грн декретних у 2020 році. За оперативними підсумками 2020 року Фонд соціального страхування України профінансував 4,9 млрд гривень допомог по вагітності та пологах. Це майже на 0,4 млрд гривень більше, ніж упродовж 2019 року. Фінансування здійснюється Фондом у повному обсязі.

Зазначена допомога надається Фондом соціального страхування України працевлаштованим жінкам у розмірі 100% середнього доходу за весь період перебування у відпустці по вагітності та пологах.

У загальних випадках тривалість відпустки складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів). Додатководоосновногоможевидаватисьлистокнепрацездатностітривалістю 14 календарних днів, який також підлягає оплаті за рахунок коштів Фонду. Такий листок непрацездатності видається в разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді.

Для обчислення розміру допомоги необхідно помножити розмір середньоденної заробітної плати на кількість днів фактичного перебування у відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами. Тривалість страхового стажу при цьому не враховується.

Водночас, особам, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше 6 місяців, розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.

Слідкувати за станом фінансування декретних виплат можна на телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund. Дата фінансування прямо залежить від дати подання до Фонду заяви-розрахунку на виплату допомоги роботодавцем – після того, як в телеграм-каналі ФССУ з’явиться повідомлення щодо фінансування потрібної дати, кошти надійдуть на рахунок роботодавця упродовж декількох банківських днів.

Лікарняні від Фонду зросли на 20,6% за підсумками 2020 року

Середній розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності від Фонду соціального страхування України за оперативними підсумками грудня 2020 року склав 368,4 грн за кожен день перебування на лікарняному. Це на 20,6% або 63 гривні більше, ніж у грудні 2019 року.

Цей вид матеріального забезпечення виплачується ФССУ, починаючи з шостого дня тимчасової непрацездатності й до моменту одужання або встановлення МСЕК інвалідності (перші п’ять днів фінансуються за рахунок коштів роботодавця).

Розмір виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності залежить від тривалості страхового стажу та визначається, виходячи із середньоденної заробітної плати працівника. Розмір допомоги складає:

1) 50% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до 3 років, або в разі самоізоляції від COVID-19 під медичним наглядом незалежно від тривалості стажу;

2) 60% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 3 до 5 років;

3) 70% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 5 до 8 років;

4) 100% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж понад 8 років, або при наявності пільг відповідно до законодавства, а також медичним працівникам у разі самоізоляції від COVID-19 під медичним наглядом незалежно від тривалості стажу.

Середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, невідпрацьованих з поважних причин.

Право на матеріальне забезпечення від Фонду соціального страхування України мають усі застраховані особи – громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи, здійснення підприємницької та іншої діяльності.

 

Уряд затвердив ініційоване Мінсоцполітики і ФССУ спрощення процедури розслідувань смерті медиків від COVID-19.

 

Рішенням Кабінету Міністрів України врегульовано процедуру розслідування випадків смерті медичних працівників внаслідок інфікування коронавірусом SARS-CoV-2.

Відповідні зміни до постанови КМУ «Про затвердження Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві» від 17.04.2019 № 337 Уряд прийняв на своєму засіданні учора, 05.01.2021. Рішення затверджено постановою КМУ за № 1.

Зміни напрацьовано з метою прискорення проведення розслідувань, а отже пришвидшення отримання потерпілими та членами їх родин страхових виплат від Фонду, під час робочих нарад за участі Міністерства соціальної політики України, Фонду соціального страхування України, Державної служби з питань праці і Міністерства охорони здоров’я України.

Документом спрощено процедуру проведення розслідувань гострого професійного захворювання на COVID-19, що призвело до смертельного наслідку, а також внесено зміни до складу комісії з розслідування.

Так, Фонд соціального страхування України здійснюватиме фінансування зазначених страхових виплат і допомог на підставі акту розслідування комісії, що складається з представників закладу охорони здоров’я:

• керівника (спеціаліста) служби охорони праці або посадова особа, на яку керівником закладу охорони здоров’я покладено виконання функцій з охорони праці (голова комісії);

• посадової особи, відповідальної за організацію лікувального процесу;

• представника кадрової служби;

• представника фінансово-економічної служби;

• представника юридичної служби;

• представника первинної організації профспілки, представником якої був медичний працівник, що помер внаслідок інфікування (у разі її відсутності – уповноваженої найманими працівниками особи з питань охорони праці).

Комісія утворюється наказом керівника закладу охорони здоров’я не пізніше наступного робочого дня з дня надсилання повідомлення про настання нещасного випадку.

У разі незгоди членів сім’ї медичного працівника із висновком розслідування, повторне розслідування проводиться комісією з представників закладу охорони здоров’я в іншому складі.

Нагадаємо, раніше у випадку смерті медичного працівника комісія створювалась територіальним органом Державної служби з питань праці, до її складу крім представників закладу охорони здоров’я також входили представники Держпраці і ФССУ.

Наведені положення застосовуються у разі смерті медичних працівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я, що надають первинну, екстрену, а також в стаціонарних умовах вторинну (спеціалізовану) і третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, що настала під час дії карантину, встановленого КМУ, та протягом трьох місяців з дати його відміни.

Зазначимо, у 2020 році Фонд соціального страхування України направив понад 100 млн гривень на страхові виплати медичним працівникам і їх родинам. Після завершення розслідування випадку інфікування медичного працівника COVID-19, за наявності необхідних документів виплати допомог здійснюються ФССУ в оперативному режимі. Працівники Фонду знаходяться на зв’язку із усіма особами, що мають право на виплати, консультують та допомагають зібрати необхідні документи.

 

Допомога по вагітності та пологах нараховується і виплачується однією сумою

 

Допомога по вагітності та пологах у розмірі 100% середньої заробітної плати надається працюючим жінкам за рахунок коштів Фонду соціального страхування України за весь період декретної відпустки.

Підставою для призначення такої допомоги є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, що видається лікувально-профілактичним закладом, у якому застрахована особа перебуває на обліку. У більшості випадків його тривалість складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів).

Лікарняний листок у зв'язку із вагітністю та пологами видається з 30 тижнів вагітності, після чого має бути переданий застрахованою особою своєму роботодавцю. Далі комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства приймає рішення про призначення допомоги, бухгалтер здійснює розрахунок, оформлюється та подається до ФССУ відповідна заява-розрахунок.

Якщо зазначені кроки буде здійснено роботодавцем в установлені терміни, від дати передачі застрахованою особою лікарняного листка до подання заяви-розрахунку до Фонду має пройти до 17 календарних днів. Саме від дати прийняття Фондом заяви-розрахунку від роботодавця залежить дата виплати матеріального забезпечення. Зокрема, станом на сьогодні ФССУ профінансував усі заяви-розрахунки, які були прийняті від роботодавців по 18 грудня включно.

Слідкувати за станом фінансування матеріального забезпечення застраховані особи можуть у телеграм-каналі ФССУ https://t.me/socialfund за тегом #фінансування_оперативно. Кошти надходять на рахунок роботодавця упродовж декількох банківських днів після здійснення фінансування.

Після того, як роботодавець отримав кошти від Фонду соціального страхування України, він має здійснити виплату допомоги по вагітності та пологах своїй працівниці у найближчий після дня призначення допомоги строк, встановлений для виплати заробітної плати, або одразу після отримання коштів від Фонду. Звертаємо увагу, що виплата допомоги має бути здійснена роботодавцем у повному обсязі однією сумою, поділ допомоги по вагітності та пологах не передбачено.

 

Щоб у здоров’ї ці Свята відпровадити й інших дочекатися…

 

І колись, і тепер найвищим моральним авторитетом як в сільській громаді, так і в містах користуються священники, лікарі та вчителі. До них ідуть люди за порадою та допомогою. Саме тому в часи пандемії – того лиха, що не минає ні домівки, ні культові заклади, ні установи, варто громадянам дослухатися до слів предстоятелів церков.

 Глава УГКЦ Блаженніший Святослав від початків епідемії констатував: «Коронавірус – це серйозно і надовго. І поки не знайшли ліки, єдиним захистом є плекання правил гігієни».

На початках пандемії СOVID-19, коли всі були нажахані інформацією з Китаю, Європи та США, люди свідомо дотримувались дистанції, ізоляції, користувались повсюдно засобами індивідуального захисту та засобами дезінфекції. Коли на цьогорічні різдвяні свята заходив до переповнених храмів, побачив, що не у всіх прихожан були маски, в багатьох – сповзли людям на підборіддя, чимало громадян почали носити свій захист задля годиться.

Саме тому вдаємося до мудрих слів та допомоги священнослужителів: вас послухають віруючі, ви зможете достукатися до сердець та розуму прихожан. «Якщо хтось раніше був скептичний до цього, то нехай піде в переповнені лікарні, – переконував Блаженніший Святослав, – поспілкується з медиками, які розуміють, що це сьогодні загрозлива хвороба, яка бичує не тільки Україну, але й увесь світ. І поки не винайдені ліки проти цієї недуги, єдиним ліком є плекання певної культури: носіння масок, миття рук, соціальна дистанція. Ця культура мусить перетворитися на елемент особистої культури кожного українця».

У теперішній час просвітницькі заходи зможуть допомогти сповільнити поширення COVID-19 й уникнути ризику перевантаження системи охорони здоров’я хворими, щоб кожен міг отримати необхідну медичну допомогу. З особистої безпеки, профілактики інфікування коронавірусною інфекцією має починатися день кожного громадянина. Тепер літургії проводяться в онлайн режимі. Важливо для людей, які старші за 65 років, якщо це можливо, залишатися вдома. Адже за словами медиків, якщо на п’ять відсотків зменшиться рух старших осіб за межі своїх домівок, то на 75 відсотків зменшиться кількість смертельних випадків коронавірусної хвороби. До того ж, церквами на час карантину через коронавірус дозволено задля безпеки не цілувати ікони.

Предстоятель ПЦУ Епіфаній, підсумовуючи 2020 рік, сказав: «Храми не будуть закриватися, але і церкви також не повинні зловживати, повинні дотримуватися тих карантинних обмежень, які запроваджені українським урядом, підходити до цього мудро, зважено і відповідально… Якщо ми будемо насправді відповідальними, то побачимо, що поступово хвороба буде спадати».

Наші медики можуть підтвердити, що особиста обережність, користування засобами захисту справді допомагає. І, можливо, більшою бідою є те, що люди не вповні впровадили в особисту культуру ці елементи захисту себе і свого ближнього. Гадаю, ми тут маємо величезне поле для співпраці як священнослужителів, так і медиків, вчителів, працівників установ та організацій, які працюють з людьми і для людей, над безпекою на час карантину. Якщо священник звернеться до прихожан з проханням користуватись в храмі масками, дотримуватись соціальної дистанції та обробляти руки – його послухають найбільше.

Справді, чому б зараз так само ретельно, як заходимо до маршруток і крамниць у масках, боячись штрафів, не забувати про особисту безпеку і в лікувальних закладах, де можуть собі дозволити ходити без засобів індивідуального захисту, і в церквах – всюди дотримуватись визначених вимог під час епідемії.

Ми вже усвідомили, наскільки неоціненним є дар життя і здоров’я. Ми вже усвідомили, як люди потребують теплих взаємин: із ближніми, із собою та з Богом. Долаючи виклики часу, важкі часи епідемії COVID-19, ми мали можливість ставати духовно сильнішими. 

Допоможіть і собі, і всьому суспільству розпочати цей рік, пережити всі різдвяні свята в здоров’ї та добрі й інших дочекати…

 

У разі ускладнень від COVID-19 працюючі можуть пройти реабілітацію за кошти Фонду

Захворювання на коронавірусну хворобу може викликати ускладнення, зокрема, вражати серцево-судинну та нервову систему людини, призводити до інвалідності. За наявності медичних показів, застраховані особи, які перехворіли на COVID-19 та мають ускладнення, мають право пройти реабілітаційне лікування на базі санаторно-курортних закладів за кошти Фонду соціального страхування України.

Пройти курс відновного лікування за кошти ФССУ після перенесеної коронавірусної хвороби застраховані особи можуть  на базі реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів. Право на таке лікування мають усі працевлаштовані українці за наявності медичних показань за профілями медичної реабілітації, визначеними Порядком № 39, за якими надаються послуги з реабілітаційного лікування за кошти Фонду. Зокрема, у разі ускладнень за профілем кардіо-пульмонарної реабілітації та нейрореабілітації.

«Застрахована особа направляється на лікування до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу за кошти Фонду за наявності висновку лікарсько-консультативної комісії лікарні (ЛКК), де перебуває пацієнт. Відновне лікування розпочинається одразу після закінчення гострого періоду захворювання в разі наявності обмежень життєдіяльності та виконання трудової діяльності», – зазначає начальниця управління медичних і соціальних послуг виконавчої дирекції ФССУ Олена Пухка.

Після оформлення висновку ЛКК заклад охорони здоров’я інформує робочий орган Фонду про потребу застрахованої особи в подальшому лікуванні на базі реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу. Пацієнт передає представнику Фонду відповідну заяву про забезпечення лікуванням для подальшого укладення тристороннього договору із санаторно-курортним закладом. 100% вартості відновлювального лікування, потрібного людині, покривається за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

У разі наявності питань або потреби в консультації щодо проходження реабілітації за кошти Фонду, застраховані особи можуть звертатись до відповідних управлінь виконавчої дирекції ФССУ за територіальною ознакою, контакти гарячих ліній у розрізі регіонів: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/968493

«Саме вчасна реабілітація осіб зі складними патологічними станами є одним із головних чинників упередження настання інвалідності та подальшого відновлення і компенсації порушених функцій організму, соціально-побутового і професійного відновлення хворого», – говорить Олена Пухка.

Звертаємо увагу, що усі санаторно-курортні заклади, до яких направляються пацієнти за кошти Фонду, суворо дотримуються наявних протиепідемічних заходів для протидії поширенню коронавірусної інфекції і гарантують безпеку застрахованих осіб. На лікування направляються пацієнти, які вже перехворіли на COVID-19 та не знаходяться у гострій стадії захворювання.

Крім того, для застрахованої особи, яка направляється на реабілітаційне лікування, ФССУ фінансує надання допомоги по тимчасовій непрацездатності за весь час перебування у санаторно-курортному закладі.

 

Щомісячні страхові виплати від Фонду зросли на 13,8% за підсумками 2020 року

Фонд соціального страхування України у повному обсязі профінансував щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві та членам їх родин за січень–грудень 2020 року. Загалом за минулий рік Фондом було нараховано 9,4 млрд гривень щомісячних виплат.

 

Середній розмір допомоги від ФССУ, яка покликана повністю компенсувати потерпілому втрачений заробіток відповідно до відсотка втраченої працездатності (або членам його родини в разі смерті потерпілого), склав 3 840,30 гривень за підсумками 2020 року. Порівняно з 2019 роком сума допомоги зросла на 13,8%.

 

Фонд соціального страхування України здійснює щомісячні страхові виплати для понад 201 тисячі осіб.

 

Зокрема, зазначені щомісячні виплати упродовж 2020 року Фонд здійснював для 46 працівників закладів охорони здоров’я, яким встановлено стійку втрату працездатності внаслідок гострого професійного захворювання на COVID-19 і членам їх сімей у разі смерті медиків.

 

Нагадаємо, розмір щомісячної страхової виплати визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності та середньомісячної заробітної плати потерпілого перед настанням страхового випадку.

 

При цьому максимальний розмір щомісячної страхової виплати не повинен перевищувати 10 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, на дату настання права на страхову виплату.

Сума нарахованих лікарняних у грудні зросла на пів мільярда гривень

За оперативними підсумками 2020 року Фонд соціального страхування України прийняв на фінансування листки непрацездатності, видані у зв’язку з хворобою (у тому числі на COVID-19), травмою, самоізоляцією або доглядом за хворою дитиною на суму 12,4 млрд гривень.

Зокрема, у грудні минулого року Фонд прийняв від роботодавців заяви-розрахунки на фінансування допомог за лікарняними листками своїх працівників на суму 2,4 млрд гривень проти 0,9 млрд гривень у грудні 2019 року. Динаміка суттєвого зростання сум і кількості листків непрацездатності спостерігається Фондом з осені минулого року та у більшій мірі пов’язана із розповсюдженням коронавірусної хвороби.

Звертаємо увагу, що дата фінансування Фондом допомоги по тимчасовій втраті працездатності прямо залежить від дати подання заяви-розрахунку роботодавцем. Станом на сьогодні ФССУ профінансував заяви-розрахунки, прийняті від страхувальників по 22.12.2020. Фінансування здійснюється у робочі дні по мірі надходжень частки від ЄСВ на рахунок Фонду.

Фонд соціального страхування України з метою забезпечення прозорої діяльності щоденно оприлюднює оперативну інформацію щодо видатків на напрями матеріального забезпечення, страхових виплат і медико-соціальних послуг. Слідкувати за станом фінансування застраховані особи можуть у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund

Аби отримати допомогу по тимчасовій непрацездатності, застрахована особа має передати листок непрацездатності своєму роботодавцю. Фонд забезпечив для страхувальників можливість подання заяви-розрахунку для виплати допомоги працівнику в дистанційному режимі.

Нагадаємо, середній розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності від Фонду соціального страхування України за оперативними підсумками грудня 2020 року склав 368,4 грн за кожен день перебування на лікарняному. Це на 20,6% або 63 гривні більше, ніж у грудні 2019 року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь