A A A K K K
для людей із порушенням зору
БІЛОБОЖНИЦЬКА ГРОМАДА
Чортківський район, Тернопільська область

Відкриття меморіальної дошки воїнові УПА в с.РИДОДУБИ

Дата: 17.10.2017 11:50
Кількість переглядів: 926

13 жовтня 2017 року в Ридодубівській ЗОШ І-ІІ ст. відбулося урочисте відкриття  меморіальної дошки воїнові УПА Фабінському Й.І. В урочистостях взяли участь: народний депутат Верховної Ради України О.С.Барна, начальник відділу освіти, молоді і спорту Білобожницької сільської ради Грицик Г.Я., голова сільської ради Греськів Я.Л., староста села Огаль Я.М., головний редактор газети «Голос Народу» Габруський Л.М., Всечесні отці церковних парафій, директор щколи Підперигора Г.З. та педагогічний  і учнівський колективи, громадськість села.

Розпочався мітинг-реквієм вступним словом директора школи Підперигори Г.З., вчитель історії Деренюк Н.С. розповіла про життєвий шлях нашого односельчанина.

75 років тому створилася УПА, яка вела боротьбу за право українців мати власну державу. Тисячі українців вступили до її лав, усвідомлюючи смертельну небезпеку для свого життя. Так і наш односельчанин Йосип Іванович Фабінський, поклав своє молоде життя на алтар свободи.  Доля дарувала йому лиш 25 літ, не встиг створити своєї сім”ї, не залищив нащадків. Але життя коротке, а пам'ять вічна. Йосип Іванович, як багато наших односельчан, був членом молодіжної організації АПА, не звершив величних подвигів. Він просто виконував свою роботу, був зв’язковим. І загинув, як тисячі українців, за те, щоб жила наша держава. Щоб існувала Україна. Закопали його у полі і здавалося забули, але ні, пам'ять жива. Довгих три роки односельчани шукали його поховання, щоб похоронити по християнськи і мабуть багато жителів села пам’ятають 19 листопада 1995 року коли відбулося перепоховання праху героя на сільському кладовищі. Йосип Іванович, як тисячі воїнів УПА, своїм прикладом підготував грунт  для здобуття незалежності України. Це сторінки з нашої історії, які нізащо не можна забувати, приховувати чи замовчувати, виривати з підручників.

Барна О.С.  закликав молодь берегти свою державу та пам’ятати героїв. В пам”яті наше коріння  і спасіння. Ця пам’ять дасть нам сили вистояти й не втратити гідності й честі сьогодні коли на неоголошеній війні гинуть 25-літні.

Нехай і для вас, теперішнього молодого покоління, будуть святими слова українських повстанців: Батьківщині будь вірним до загину. Нам Україна вище над усе!!!

Спільною молитвою вшанували пам’ять всіх героїв.  


Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь