986 Про затвердження Програми щодо реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року у Білобожницькій територіальній громаді на 2024-2025 роки
БІЛОБОЖНИЦЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ЧОРТКІВСЬКОГО РАЙОНУ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ВОСЬМЕ СКЛИКАННЯ
ТРИДЦЯТЬ ПЕРША СЕСІЯ
Р І Ш Е Н Н Я
від «10» липня 2024 року №986
с. Білобожниця
Про затвердження Програми щодо реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року у Білобожницькій територіальній громаді на 2024-2025 роки
Керуючись п. 22 частини першої ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (зі змінами), розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27.10.2023 № 990-р «Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023-2024 роках» та на виконання розпорядження голови Тернопільської обласної військової адміністрації, пропозиції постійної комісії з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва, сільська рада
ВИРІШИЛА:
1.Затвердити Програму щодо реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року у Білобожницькій територіальній громаді на 2024-2025 роки згідно з додатком.
2. Відділу освіти, молоді та спорту Білобожницької сільської ради забезпечити виконання даної програми.
3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з гуманітарних питань, з питань прав людини, законності, депутатської діяльності, етики та регламенту (Ткачук М.В.)
Сільський голова Віктор ШЕПЕТА
Додаток
до рішення сесії сільської ради
від «10» липня 2024 № 986
Програма
щодо реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування
на період до 2027 року у Білобожницькій територіальній громаді
на 2024-2025 роки
Загальні положення
Програма щодо реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року у Білобожницькій територіальній громаді на 2024-2025 роки (далі – Програма) визначає мету, зміст, завдання та проблеми щодо організації харчування, конкретизує перелік основних напрямів і заходів з реалізації стратегічних цілей, очікуваних результатів.
Підставою для розроблення Програми є розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 року № 990-р «Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023-2024 роках».
Розроблення зумовлено необхідністю:
- планування наступних етапів реформи шкільного харчування;
- забезпечення повноцінного, калорійного, якісного та безпечного харчування дітей у закладах освіти;
- забезпечення права учнів (вихованців) закладів освіти громади на якісне харчування та дотримання фізіологічних потреб дитячого організму у поживних речовинах та енергії, відповідно до вікових особливостей та санітарно-гігієнічних вимог до режиму харчування;
- постачання безпечних та якісних продуктів харчування та сировини;
- покращення роботи їдалень закладів освіти;
- вдосконалення професійного рівня з питань організації харчування дітей;
- забезпечення санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог в закладах освіти, де здійснюється харчування дітей;
- здійснення модернізації матеріально-технічного стану шкільних харчоблоків та їдалень;
- запровадження сучасних форм організації шкільного харчування.
Мета і основні завдання Програми
Основною метою Програми є забезпечення повноцінного, калорійного, якісного та безпечного харчування дітей у закладах загальної середньої та дошкільної освіти, забезпечення права учнів (вихованців) закладів освіти Білобожницької територіальної громади на якісне харчування та дотримання фізіологічних потреб дитячого організму у поживних речовинах та енергії відповідно до вікових особливостей та санітарно-гігієнічних вимог до режиму харчування, постачання безпечних та якісних продуктів харчування та сировини.
Основними завданнями Програми є:
- покращення роботи їдалень закладів освіти;
- забезпечення дотримання фізіологічних потреб дитячого організму у поживних речовинах та енергії відповідно до вікових особливостей;
- дотримання норм харчування та калорійності страв;
- вдосконалення професійного рівня з питань організації харчування дітей;
- забезпечення санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог в закладах освіти, де здійснюється харчування дітей;
- забезпечення контролю безпечності та якості сировини та харчових продуктів, які використовуються для харчування дітей;
- організація якісного та безпечного харчування;
- модернізація харчоблоків;
- дотримання вимог систем и аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) (далі – система НАССР);
- розвиток кадрового потенціалу;
- впровадження нових норм харчування;
- формування культури здорового харчування.
План заходів із виконання Програми
План заходів із виконання Програми, спрямований на розв’язання проблем та досягнення мети Програми, наведено у додатку.
Координацію співпраці щодо завдань Програми здійснює відділ освіти, молоді та спорту Білобожницької сільської ради.
Нормативно-правове забезпечення
Програма розроблена відповідно до:
- розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 року № 990-р «Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023-2024 роках»;
- розпорядження голови Тернопільської обласної військової адміністрації від 25.01.2024 року №28/01.02-01 «Про затвердження комплексної програми реалізації в Тернопільській області Стратегії реформування системи шкільного харчування на 2024-2027 роки»
Фінансове забезпечення Програми
Програма потребує фінансування, яке забезпечується коштами місцевого бюджету Білобожницької сільської ради відповідно до кошторису в межах бюджетних асигнувань, а також за рахунок інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.
Ефективність реалізації Програми
Виконання Програми дасть змогу в межах реформування системи шкільного харчування забезпечити:
- різноманітне, збалансоване та якісне харчування у закладах освіти, що зокрема сприятиме соціальному захисту вразливих груп населення;
- формування навичок, що сприятимуть усвідомленому вибору здорового харчування, зокрема як прояву піклування про власне здоров’я та психологічний стан у критичних умовах;
- зниження відсотка ожиріння серед дітей віком до 18 років;
- рівень задоволеності учнів харчуванням у закладах освіти;
- зміну харчових уподобань дітей шкільного віку;
- збільшення кількості здобувачів які харчуються у закладах освіти;
- збільшення кількості модернізованих харчоблоків.
Секретар сільськ4ої ради Надія Задорожна
Додаток до Програми
План заходів із виконання Програми
щодо реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування
на період до 2027 року у Білобожницькій територіальній громаді
на 2024-2025 роки
Найменування завдання |
Найменування заходу |
Термін виконання |
Виконавці |
Очікуваний результат |
Орієнтовні обсяги фінансування |
|
2024 (грн.) |
2025 (грн.) |
|||||
1. Комунікація з органами місцевого самоврядування та місцевої виконавчої влади щодо особливостей і вимог забезпечення харчування у закладах освіти |
Здійснювати моніторинг стану впровадження реформи харчування в закладах освіти Білобожницької сільської ради |
Постійно |
Відділ освіти, молоді та спорту та виконавчий комітет Білобожницької сільської ради |
Наявність актуальних даних про стан організації харчування у закладах освіти Білобожницької сільської ради |
|
|
2.Оптимізація мережі закладів загальної середньої освіти |
Проводити моніторинг діяльності малокомплектних закладів загальної середньої освіти Білобожницької сільської ради |
Постійно |
Відділ освіти, молоді та спорту та виконавчий комітет Білобожницької сільської ради |
Зменшення кількості закладів з малою наповнюваністю класів |
|
|
3.Визначення потреби закладів освіти щодо модернізації харчоблоків |
Здійснити опитування закладів освіти щодо проблемних питань та потреб в організації харчування |
Серпень 2024 року |
Відділ освіти, молоді та спорту та виконавчий комітет Білобожницької сільської ради |
Отримання даних для формування потреб закладів освіти та визначення пріоритетності реалізації проектів |
|
|
|
Визначити перелік закладів освіти, що першочергово потребують модернізації харчоблоків, в основі яких лежить сучасний технологічний процес, що забезпечує дотримання норм системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) (далі – система НАССР) та приготування якісної та безпечної їжі в асортименті |
Вересень 2024 року |
Відділ освіти, молоді та спорту та виконавчий комітет Білобожницької сільської ради |
Пріоритизація потреб закладів освіти для прийняття управлінських рішень |
|
|
4.Впровадження проектів з будівництва/ модернізації харчоблоків у закладах загальної середньої освіти, в основі яких лежить сучасний технологічний процес, що забезпечує дотримання норм системи НАССР та приготування якісної та безпечної їжі в асортименті |
Врахувати рекомендації для комплексної модернізації та технологічного переоснащення харчоблоків при розроблення проектної документації |
Постійно |
Відділ освіти, молоді та спорту та виконавчий комітет Білобожницької сільської ради |
Створено умови для дотримання норм системи НАССР, покращення якості та безпечності харчування у закладах освіти |
|
|
|
Виготовити проектну документацію на проведення капітального ремонту харчоблоку Білобожницької ЗОШ І-ІІІ ступенів Білобожницької сільської ради Чортківського району Тернопільської області |
2024 рік |
Відділ освіти, молоді та спорту та виконавчий комітет Білобожницької сільської ради |
Забезпечено дотримання вимог ДБН.В 2.2-3:2018 «Будинки і споруди. Заклади освіти» |
60000 |
|
|
Виготовити проектну документацію на проведення капітального ремонту харчоблоку Косівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Білобожницької сільської ради Чортківського району Тернопільської області |
2025 рік |
Відділ освіти, молоді та спорту та виконавчий комітет Білобожницької сільської ради |
|
60000 |
|
Провести капітальний ремонт харчоблоку Білобожницької ЗОШ І-ІІІ ступенів Білобожницької сільської ради Чортківського району Тернопільської області |
2024 рік |
Відділ освіти, молоді та спорту та виконавчий комітет Білобожницької сільської ради |
Дотримано Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти, затверджених наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 03.12.2020 № 2532 |
Згідно ПКД |
|
|
Провести капітальний ремонт харчоблоку Косівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Білобожницької сільської ради Чортківського району Тернопільської області |
2025 рік |
|
Згідно ПКД |
|||
5.Покращення матеріально-технічної бази харчоблоків та їдалень закладів загальної середньої освіти |
Забезпечити оновлення та заміну фізично зношених та технічно застарілих технічних засобів, обладнання харчоблоків та меблів їдалень закладів освіти |
Постійно |
Відділ освіти, молоді та спорту та виконавчий комітет Білобожницької сільської ради |
Підвищено якість роботи працівників харчоблоків та їдалень закладів освіти зі зберігання та приготування, покращено організацію харчування в закладах освіти |
|
|
6.Забезпечення системності та регулярності підвищення кваліфікації, оновлення знань |
Забезпечити участь представників закладів загальної середньої освіти в навчаннях, вебінарах щодо впровадження, застосування та підтримання дієвості системи НАССР
|
Постійно |
Відділ освіти, молоді та спорту та виконавчий комітет Білобожницької сільської ради |
Підвищено поінформованість відповідальних за організацію харчування у закладах освіти осіб, щодо впровадження, застосування та підтримання дієвості системи НАССР
|
|
|
|
Рекомендувати кухарям закладів освіти підвищувати кваліфікацію на базі закладів професійної (професійно-технічної) освіти |
Упродовж 2024 року |
Керівники закладів освіти |
Підвищено професійних компетентностей працівників їдалень закладів освіти |
|
|
7.Затвердження чотиритижневих сезонних меню для закладів освіти |
Забезпечення своєчасного затвердження чотиритижневого сезонного меню |
Щокварталу |
Керівники закладів освіти |
Забезпечено дотримання Порядку організації харчування у закладах освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 |
|
|
8.Розширення переліку страв і технологічних карток (рецептури) для харчування в закладах освіти |
Сприяння розширенню асортименту страв шляхом використання затверджених Міністерством охорони здоров/я України технологічних карток (рецептури)
|
Постійно |
Керівники закладів освіти |
Урізноманітнено харчування в закладах освіти, що відповідає нормам |
|
|
9.Забезпечення організації харчування у закладах освіти |
Забезпечити організацію харчування відповідно до вимог законодавства |
Постійно |
Керівники закладів освіти |
Забезпечено комфортне та безпечне освітнє середовище, зокрема забезпечено державні гарантії щодо безоплатного харчування категорій осіб, визначених законодавством |
|
|
|
Забезпечення проведення обстежень харчоблоків та їдалень закладів загальної середньої освіти з дотримання нормативно-правових актів щодо організації харчування в закладах освіти |
Впродовж 2024 – 2025 років |
Відділ освіти, молоді та спорту та виконавчий комітет Білобожницької сільської ради |
Організація харчування в закладах освіти органами місцевого самоврядування, як засновниками закладів, покращення якості харчування в закладах освіти |
|
|
11.Поширення інформації про веб-портал “ЗНАЇМО” серед керівників та працівників закладів освіти, до компетенції яких відносяться питання організації харчування у закладах |
Доведення інформації про веб-портал “ЗНАЇМО” до керівників та працівників закладів освіти, до компетенції яких відносяться питання організації харчування у закладах |
2024 рік |
Відділ освіти, молоді та спорту та виконавчий комітет Білобожницької сільської ради |
Набуття керівниками та працівниками закладів освіти компетентностей, необхідних для якісної організації харчування в закладах освіти
|
|
|
12.Формування в освітньому середовищі інформаційного поля для розуміння навичок здорового харчування та збереження здоров’я шляхом застосування нових форм передачі знань (навчальні візити, майстер-класи, дегустації тощо) |
Впровадження інтерактивних заходів щодо формування здорових харчових звичок для дітей шкільного віку |
Постійно |
Керівники закладів освіти |
Сформовано компетентності, необхідні для здорового життя у нових формах передачі знань |
|
|
Начальник відділу освіти,
молоді та спорту Наталія ШУШКО